KT-4 Planinarski dom na Širokom bilu (246 m/nv)

Vršačka transverzala je otvorena 08. oktobra 1976. godine. Od tada ju je obišlo više od 3000 planinara. Dugačka je oko 39 kilometara i ima osam kontrolnih tačaka. Transverzalu održava PSD ''Vršačka kula''. Izrađeni su i transverzalni dnevnik i značka. O izdatim značkama se vodi evidencija. Trasa je u potpunosti označena planinarskom markacijom i slovom ''T''. Za svaku kontrolnu tačku transverzale postoji pečat. Kao najpraktičnije rešenje pokazalo se da se oni nalaze u našem domu.

KT-4 Planinarski dom na Širokom bilu (246 m/nv)

Planinarski dom se nalazi na Širokom bilu i vlasništvo je PSD ''Vršačka kula''. Zgrada je sagrađena 1935. a od 1950. godine je otvorena kao planinarski dom. Centralnu prostoriju čini velika sala u kojoj je desetak stolova, TV i radio prijemnik, garniture za društvene igre i dr. Smeštaj je u deset lepo nameštenih dvokrevetnih soba, pet dvokrevetnih bungalova i dve velike zajedničke sobe u koje se može smestiti više od 20 planinara. Za slučaj nužde, društvo ima u domu dušeke, posteljinu i ćebad za još oko 30 ležajeva koji se mogu postaviti zimi u velikoj sali, a leti i u šatorima za četiri osobe. Naši članovi imaju oko 40 vikendica odmah pored doma i u njima su često bili ugošćeni planinari iz cele zemlje. Kupatilo ima tri tuš kabine sa toplom vodom i zajedničko je za sve sobe. Ceo dom ima moderno centralno grejanje. Bungalovi se zimi ne greju. Kuhinja je veoma dobro opremljena i priprema sve vrste jela. Asortiman pića je raznovrstan.

Planinarski dom

U domu radi kvalifikovano, profesionalno i veoma ljubazno osoblje. Dom ima dve velike letnje terase koje su opremljene i i mogu ugostiti oko stotinjak gostiju.

Dom je otvoren preko cele godine skoro svaki dan. Ipak, preporučljivo je da se pre dolaska u dom najavite našem društvu radi blagovremenog obezbeđenja smeštaja i ishrane kao i vodiča a sve zbog toga da bi vam boravak na našoj planini ostao u lepoj i prijatnoj uspomeni.

Od doma se prema KT-5 ide uzbrdo. Prvo se nailazi na Prevalu gde je šumareva kuća. Od nje se dalje penje kroz gustu listopadnu šumu do jedne razvaline a odatle se izlazi na Lisičiju glavu.

Rastojanje do KT-5: 4 km.
Potrebno vreme: 1,15 časova.
Visinska razlika: +344 m.